Brasa Nieuws // Van oorlogsveteraan naar succesvol ondernemer

Gepubliceerd op maandag 05 mei 2014

In het kader van 4 en 5 mei had De Klok Van 4-host Adilson een bijzondere gast: West Givner. West heeft jarenlang in het Amerikaanse leger gediend en werd twee keer uitgezonden. Inmiddels woont deze 45-jarige oorlogsveteraan al jaren in Nederland en runt hij verschillende kleine maar succesvolle ondernemingen.

West werd geboren in Pittsburgh, Pennsylvania, aan de oostkust van de Verenigde Staten. Toen hij 10 jaar oud was, scheidden zijn ouders en verhuisde West met zijn vader naar Cleveland, Ohio. Zijn vader was heel streng en West kon niet altijd even goed met hem overweg. Dit heeft hem ertoe doen besluiten om het leger in te gaan. Hij was pas 16, dus hij had wettelijke toestemming nodig van zijn ouders om in dienst te mogen.

In dienst
West wist niet echt hoe militaire dienst was, wat je op televisie ziet is natuurlijk heel anders. “Ik was geschokt,” zegt hij. “Voor mijn gevoel was het net een gevangenis.” De rekruten kwamen in een streng regime terecht. Zo vertelt West dat hij op zijn allereerste dag dat hij daar was, al flink in elkaar werd geslagen en hij met een de achterkant van een geweer op de borst werd geslagen. West zegt dat het niet echt met discipline te maken had: “Waarschijnlijk had de drill sergeant een slechte dag.”

Adilson wil natuurlijk weten hoe het was om soldaat te zijn. West geeft aan dat het een moeilijke vraag is, het is voor iedereen anders en hij kan alleen voor zichzelf spreken. “Je hebt niks te willen,” vertelt West. “Ze breken je tot het punt dat je alles voor hen doet, zonder te denken. Dat is wat een militair is.” Hij voegt daaraan toe dat hij wel blij is dat ze een man van hem hebben gemaakt, maar je raakt wel beschadigd en dat is iets dat je niet meer kwijt raakt. Wanneer je uitgezonden wordt, kom je niet terug als dezelfde persoon. West vertelt ook dat hij als 16-jarige in het leger niet veel miste, je hebt ineens een geweer in je handen en geld in je zak. Met name over het geld zegt West dat hij , voordat hij bij het leger ging, gang affiliated was, geld had hij wel en daar hoefde hij dus niet meer aan te wennen.

All-American
West diende bij de 82nd Airborne Division, een elite-divisie van de luchtmobiele infanterie, met luchtlandingstroepen die vooral uit parachutisten bestaan. Hij vertelt dat de soldaten van deze divisie, die de bijnaam All-American heeft, altijd met specifieke doelen ergens worden gedropt, bijvoorbeeld om supply lines te ontregelen. Om te verduidelijken hoe de ze te werk gaan, vertelt hij dat bijvoorbeeld een Howitzer met een aantal parachutes eraan wordt gedropt. Daar achteraan komen een aantal parachutisten, ieder met munitie voor de Howitzer en zo gaan de All-Americans het veld in.

Panama en Irak
De eerste keer dat West werd uitgezonden, was eind jaren ’80 toen de VS Panama binnenvielen. De Panamese dictator, Noriega, kreeg jarenlang steun en militaire training van Amerika, tot hij zei hen niet meer nodig te hebben. De VS waren het daar niet mee eens en bereidden een invasie voor. “Zat je daar als broekie,” aldus West. Adilson is benieuwd naar hoe het eraan toe gaat zodra ze zijn geland. West vertelt dat ze het land binnen kwamen en stukje bij beetje gebied moesten winnen, maar dat het eigenlijk zo voorbij was.

In 1990 brak de Golfoorlog uit en West was één van de meer dan 500.000 soldaten die voor Operarion Desert Shield paraat stonden in het Perzische Golf-gebied. Hij laat er niet veel over los, behalve hetgeen dat hem het meest is bijgebleven: de kou. Maar hoe voelden de soldaten zich tijdens zo’n missie? West: “Je moet gewoon je job doen, net als dat je bijvoorbeeld vuilnisman bent. Je bent eigenlijk een beetje gebrainwashed.”

Nederland
West was in 1991 heel even gestationeerd in De Lier. Hij had een vriendinnetje en een neef hier en kwam steeds naar Nederland. Hij voelde dat je hier dezelfde kans kan krijgen als een ander, iets wat hij nergens anders zag en dacht: “Wauw, hier kan ik wel blijven.” Eigenlijk dus een soort American Dream, maar dan in Nederland! West legt uit dat mensen door televisie en dergelijke een vertekend beeld van Amerika hebben. “Je wilt niet weten hoeveel mensen me vragen waarom ik hier zit,” zegt hij. “Hier heb je kansen! Amerika is leuk, je kan naar New York of Virginia Beach gaan, maar probeer daar maar te leven…” Hij vertelt ook dat hij in Amerika kansarm was en dat hij niet weet waar hij nu zou zijn als hij daar nog zou wonen. “Als ik kijk naar mijn broers, is dat vast nergens goeds.”

West heeft na al die jaren nog steeds een Amerikaans paspoort, dat hij in principe zo om kan laten zetten naar een Nederlandse. Hij geeft te kennen dat hij ergens bang is om zijn Amerikaanse paspoort op te geven, daarnaast wil hij ook geen deuren dichtdoen. Gelukkig kan hij met zijn verblijfsvergunning, die onbeperkt geldig is, alles doen wat hij zou willen. Hij had wel eerder een Nederlands paspoort aan kunnen vragen en zo twee paspoorten kunnen hebben, maar tegenwoordig mag dat niet meer.

Werk
West vertelt dat omdat hij zo jong in dienst ging, hij pas werkervaring opdeed toen hij in Nederland kwam wonen. Hij heeft allerlei baantjes gehad, waaronder die van heftruck-chauffeur en glaszetter. West vertelt dat hij was uitgekocht door zijn werkgever en dus zijn baan kwijt was. Na een tijdje begon hij voor zichzelf. Nu is hij al negen jaar ondernemer en runt hij met succes een aantal kleine ondernemingen, waaronder een bedrijfje dat custom t-shirts maakt en een spelletjeswinkel. Ook maakt hij een eigen comic, Sword Quest.

Over zijn spelletjeszaak vertelt hij dat er geen videogames worden verkocht, maar onder andere klassiekers als monopoly en risk, en alles met dobbelstenen en kaarten. Hij verkoopt alle populaire board games, maar ook de meest obscure games kan hij voor je vinden. Vaak komen er mensen om spellen aan een tafel in de winkel te spelen, West noemt ook het sociale aspect als belangrijk, iets dat videogames niet hebben. De meest populaire spellen? Magic The Gathering en Yu-Gi-Oh. “Mijn baan kwijtraken was het beste dat is gebeurd,” stelt West. In de toekomst wil hij verder gaan met zijn business en zijn winkel laten groeien. Daarnaast runt hij ook nog 10b, een hotspot waar onder andere feesten en borrels worden gehouden, maar waar ook exposities tot de mogelijkheden behoren.

Meer over 10b vind je hier, meer over Gamers of the West vind je hier.

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)