Food For Thoughts // Anton de Kom geëerd op 40ste Srefidensi viering met voorlees-estafette in Rijksmuseum

Gepubliceerd op woensdag 16 december 2015

Precies 40 jaar nadat de onafhankelijkheid werd uitgesproken, is het boek van Anton de Kom ‘Wij slaven van Suriname’ van kaft tot kaft voorgelezen tijdens een door Mercedes Zandwijken georganiseerde ‘Keti Koti tafel’ in het Rijksmuseum. Keti Koti doet wellicht denken aan de herdenking van de afschaffing van slavernij op 1 juli, maar ook op 25 november is dit toepasselijk. 40 jaar geleden doorbrak Suriname de ketenen met Nederland opnieuw en stond zij op eigen benen als zelfstandige republiek.

Anton de Kom monument in Amsterdam Zuid-Oost (c) wereldjournalisten.nl

Srefidensi is iets dat men volgens Mercedes Zandwijken echt mag vieren. Zij noemt zichzelf een activist en eigenlijk een vrouwelijk ‘Anton-de-Kommetje’, zoals ze zelf concludeert. “Ik klop aan de deuren van grote witte instellingen om de geschiedenis van het slavernij verleden samen te herdenken”, vertelt ze. Toen zij hoorde dat het beeld van Anton de Kom tentoongesteld zou worden in het Rijksmuseum, zocht zij ook daar de dialoog op: de voorlees-estafette was hiervan het resultaat. De vrijheidsstrijder is voor Mercedes erg belangrijk, omdat hij in de Nederlandse geschiedenis onzichtbaar gemaakt is als held. “Ik wil hem terug hebben als held in mijn leven”, legt ze uit. “Ik wil iemand die doodgezwegen is weer tot leven brengen”, aldus Mercedes.

Tegenpolen lezen elkaar een half uur voor
De voorlees-estafette begon op 25 november om 9:30, vlak voor het controversiële beeld dat werd gemaakt van De Kom, waarop hij naakt is afgebeeld. Opmerkelijk is de manier waarop de estafette werd vormgegeven. “We hebben gekozen voor steeds een zwart en een wit persoon, die elk een half uur aan elkaar om de beurt drie bladzijdes voorlezen.” Zo lazen Jetty Mathurin en Robert Vuijsje aan elkaar voor en deden onder andere activist Kno’ledge Cesare en Adrian Klaas, voorzitter van het Sinterklaas comité Amsterdam, hetzelfde. “Dat is mijn grote doelstelling in de ‘keti koti tafel’, om die mensen om de tafel te krijgen die eigenlijk elkaars tegenpool zijn”, vertelt ze. De Kom schreef een indrukwekkend verhaal over de opstand van slaven in Suriname getiteld ‘Wij slaven van Suriname’. Het boek staat erom bekend in veel kringen nog altijd veel los te maken aan emotie.

Vrijheidsstrijder Anton de Kom

Vrijheidsstrijder Anton de Kom

Kokosolie neemt de pijn uit het heden en verleden weg
Na afloop van de estafette worden de deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan het ‘kokosolie ritueel’, dat hoort bij de ‘keti koti tafel’. Hierbij smeert men elkaars polsen en handen in met de rijke olie om zo op symbolische wijze de pijn uit het verleden, maar ook de hedendaagse pijn weg te drijven. Ook Quinsy Gario, die in 2011 werd aangehouden wegens zijn protest tegen Zwarte Piet, neemt deel aan de estafette en dit ritueel en staat tegenover chef operationele politie Jan Zaan. “Stel dat een korpschef deze handeling verricht. Het is voor mij het begin van iets nieuws, dat probeer ik elke keer te organiseren”, aldus Mercedes.

Auteur

Charlene

(advertentie)