Food For Thoughts // Riechedly Bazoer slachtoffer van racisme

Gepubliceerd op maandag 18 januari 2016

Ajax won afgelopen zondag met 0-1 van ADO in Den Haag, maar na het laatste fluitsignaal was dat maar bijzaak. De discussie na afloop ging over de geluiden die afkwamen van de tribunes. Ajacied Riechedly Bazoer werd doelwit van oerwoudgeluiden die gemaakt werden door de Haagse supporters. Had Bazoer van het veld moeten stappen?

(c) ProShots

Bij elk balcontact rolde er een ritmisch ‘oe-oe-oe’ van de tribunes. Net als Stanley Menzo 25 jaar geleden, gaat Bazoer gebukt onder racisme van zogenaamde supporters. Supporters van ADO, een club die zelf nota bene een aantal donkere spelers in haar selectie heeft.

Tot enkele keren toe verzocht de stadionspeaker de fans hiermee op te houden, maar een eind kwam er niet aan. Bovendien besloot arbiter Pol van Boekel het duel niet stil te leggen, hoewel zo’n beslissing officieel in handen ligt van de thuisploeg.

De oerwoudgeluiden liggen inmiddels bij de aanklager betaald voetbal, maar de KNVB had er begrip voor gehad als Bazoer zelf had besloten van het veld te stappen. ‘’We hadden er begrip voor gehad als Riechedly Bazoer, Ajax of scheidsrechter Pol van Boekel van het veld was gestapt’’, aldus KNVB-directeur Gijs de Jong. ‘’Er is hier een grens overschreden, en niet zo’n beetje ook’’.

Weglopen deed Bazoer niet. Hij bleef staan en liet zijn voeten spreken. Dit in tegenstelling tot Kevin-Prince Boateng, die in 2013 ook racistisch werd bejegend en van het veld stapte. Wat zou jij doen in zo’n situatie?

Auteur

Armando

(advertentie)