Food For Thoughts // Sneeuw in Kaapverdië

Gepubliceerd op donderdag 15 december 2016

Met de feestdagen om de hoek zijn er vast wel een aantal mensen die hopen op een vlokje sneeuw. Gewoon, omdat het van die mooie plaatjes geeft en toch wat extra charme toevoegt aan de met kerstverlichting versierde bomen, huizen en tuinen. Anderen zien sneeuw liever op een foto van een ruige bergtop ergens ver weg. En als die berg nou eens in de tropen ligt?

(c) David Montrond/A Semana

Het is een bijzonder fenomeen, maar er is sneeuw gevallen in Kaapverdië. Het witte laagje ligt op 2000 meter hoogte in het stadje Chã das Caldeiras, op het eiland Fogo, dat eind 2014 flink werd vernield door een vulkaanuitbarsting. De sneeuwval is op de andere eilanden niet aan de aandacht ontsnapt. Er zijn naast toeristen ook veel bezoekers van voornamelijk de naburige eilanden Brava en Santiago op de been om het besneeuwde vulkanische landschap te bewonderen.

Volgens de bewoners komt sneeuwval wel vaker voor, meestal in de maanden december en januari. Hiermee is Fogo meteen het koudste eiland van de hele archipel. Ondanks het droge tropische klimaat zijn ook andere vormen van ‘koud’ weer niet onbekend in Kaapverdië: op de eilanden Santo Antão en São Nicolau valt wel eens hagel.

Auteur

Talitha

(advertentie)