Food For Thoughts // Koop je ook een lichtje voor Sophia?

Gepubliceerd op dinsdag 20 december 2016

Wordt jij blij van het optuigen van de kerstboom? Je kunt nu symbolisch een lichtje kopen voor in de kerstboom voor het Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar branden de lichtjes voor kinderen met sikkelcelziekte.  Sikkelcelziekte is een erfelijke, chronische en vooralsnog ongeneeslijke bloedziekte die voorkomt bij mensen die oorspronkelijk van niet-Westerse afkomst zijn.

(c) Lichtjessophia

Door symbolisch een lichtje te kopen, doe je een donatie aan het Sophia Kinderziekenhuis voor onderzoek naar sikkelcelziekte. De ziekte is nog steeds ongeneeslijk en er moet onderzoek worden gedaan naar behandelmethoden. Onder andere gentherapie en stamceltransplantatie moeten worden onderzocht. Steun het onderzoek naar de behandelingen voor sikkelcelziekte en doneer hier een kerstlichtje.

Sikkelcelziekte is een bloedziekte waarbij de ronde bloedcellen sikkelvormig zijn. De kenmerken hiervan zijn ernstige bloedarmoede, pijnlijke aanvallen (sikkelcelcrisen) en ernstig verlopende infecties. Het lichaam komt in opstand wanneer de cellen door de sikkelvorm aan elkaar gaan plakken. Dit zorgt voor heftige pijn aanvallen. Behalve aan deze pijn aanvallen bij een persoon, is het niet te zien dat iemand sikkelcelziekte heeft. Dit maakt het vaak nog moeilijker voor de patiënten om met de ziekte om te gaan.

Op gegeven moment raken de organen beschadigd en krijgen kinderen al op jonge leeftijd herseninfarcten, hart- en nierfalen en bot afwijkingen. De levensverwachting is dan ook heel kort. Patiënten overlijden rond de leeftijd van 45 jaar. De ziekte komt het meest voor in het Caribisch gebied, Suriname en Afrika.

Auteur

Priya

(advertentie)