Lifestyle // Yvanna Hilton mag geslacht veranderen

Gepubliceerd op donderdag 12 januari 2017

Yvanna Hilton heeft haar rechtzaak tegen het Centraal Bureau voor Burgerzaken gewonnen. De Surinaamse mag haar geslachtsverandering eindelijk voor de wet registreren en bereikt hiermee een mijlpaal voor transgenders in het land.

(C) COC

Hilton werd als man geboren en begon de rechtzaak nadat het CBB haar na de geslachtsverandering geen aanpassing in het bevolkingsregister wilde doen en weigerde haar registreren als vrouw.  Hilton stuitte op veel tegenstand en werd regelmatig bedreigd. Toch zette ze door, en met succes. “Transgenders hebben het vreselijk moeilijk in Suriname en daar wil ik verandering in brengen. Dit is dus een begin en iedereen in de LGBT community is er heel verheugd over,” zegt Hilton.

Hoewel Hilton niet anders verwachtte dan dat ze de zaak zou winnen, is haar advocate Audrey Tjong-A-Sie vooral verrast. “Ik had niet verwacht dat dit mogelijk zou zijn in Suriname; de rechter heeft ervoor gekozen mensenrechten te erkennen.” Religieuze groepen in het land denken dat met deze zaak het hek van de dam is en er spoedig meer mensen uit de LGBT-community zullen volgen om geslachtsveranderingen te laten registreren.

Auteur

Talitha

(advertentie)