Muziek // Fra Fra Sound viert 35 jarig bestaan in Bijlmerparktheater

Gepubliceerd op donderdag 17 december 2015

Als we het hebben over Caribische en Surinaamse muziek is Fra Fra Sound een band die binnen die genres van grote waarde is. De formatie werd in 1980 opgericht door Surinaamse muzikanten die de traditionele Surinaamse stijlen van kaseko en winti gaandeweg uitbreidden met jazzinvloeden, wat resulteerde in hun unieke geluid. Fra Fra Sound trad behalve in Nederland en Suriname onder meer op in Duitsland, België, Frankrijk, Canada, Ghana en op de Nederlandse Antillen. Muzikaal leider Vincent Henar sprak in Get Up! over zijn visie op de toekomst, maar ook over het jubileumconcert dat zij gaven ter ere van hun 35 jarige bestaan in het Bijlmerparktheater. 

Fra Fra Sound viert 35 jarig bestaan in 2015 (c) Fra Fra Sound

Sinds de oprichting begin jaren 1980 zijn diverse muzikanten lid geweest van Fra Fra Sound. “Hopelijk komt er een nieuwe generatie die ons werk voortzet, want ‘Fra Fra’ staat ook voor het doorgaan van tradities die al bestonden vóór ons”, legt Vincent uit. De komst van een nieuwe generatie moedigt hij aan, maar hij kijkt hierbij vooral naar studenten van het conservatorium. “Een drummer, die kan het wel zelf uitvogelen, maar als je bijvoorbeeld een blaasinstrument speelt of een piano en je wilt dat op hoog niveau doen, dan zul je toch moeten studeren”, aldus Vincent. In 2011 werd in Suriname het eerste en enige conservatorium van het land geopend. Dat is volgens hem het voorbeeld van een plek waar een traditie zich voortzet en waar de nieuwe tijdgeest dingen toevoegt aan diezelfde traditie.

Dansen op muziek van Andy Narell tijdens 35 jaar Fra Fra Sound
Fra Fra Sound begon in de Bijlmer, waar Vincent Henar zelf 10 jaar woonde. Binnenkort gaan zij zich daar opnieuw vestigen, vanwege zijn plannen om terug te verhuizen. “Op de een of andere manier hebben we toch gekozen om het jubileum in het Bijlmerparktheater te doen, omdat het toch een soort thuiskomen is”. Het concert is volledig opgebouwd uit de dansbare ritmes van calypso, soca en muziek van Andy Narell, een befaamde muzikant die van de steelpan een instrument van internationale waarde en bekendheid wist te maken.

Auteur

Charlene

(advertentie)