Muziek // Yorlenie Delgado Faria wil de wereld veroveren!

Gepubliceerd op donderdag 24 april 2014

Yorlenie Delgado Faria is een 23-jarige Rotterdamse zangeres en is opgegroeid met muziek. Vorige week stond ze nog als openingsact op het podium bij Fanatics, maar zondag 20 april was ze in de studio van Radio Brasa voor een akoestisch concert in Cyntuigen, hét huiskamerconcert met een artiest in de spotlights. Hierbij werd ze op de gitaar begeleid door niemand minder dan Jovanny Davelaar!

Yorlenie vertelt dat ze al sinds haar 16e bezig is met muziek maken en noemt Mayra Andrade als één van haar inspiratiebronnen, omdat ze de Kaapverdiaanse roots represent en met haar muziek buiten Kaapverdiaanse cultuur al veel mensen bereikt. Momenteel zit Yorlenie in het 2e jaar van de opleiding Muzikant-producer van het Albeda College en ze werkt hard aan een EP.

Geweigerd
Gevraagd naar haar opleiding en hoe die precies is, vertelt Yorlenie dat ze in één jaar tijd auditie deed voor de muzikantenopleiding van het Albeda en de jazz-afdeling van het conservatorium. Aanvankelijk werd ze bij beide opleidingen geweigerd. “Ik had zoiets van ‘oh, jullie willen me allebei weigeren? Wacht maar, volgend jaar kom ik terug!’ en ik ben ook het volgende jaar teruggegaan en op beide scholen aangenomen.” Uiteindelijk koos ze voor de muzikantenopleiding en vindt dat ze op de juiste plek zit. Ze kan zichzelf nu goed uitdrukken als artiest en ze wordt goed begeleid in het artiest worden. Er is ook begeleiding in muziek maken en in het eerste en tweede jaar moeten de studenten een demo maken. Afstuderen doen ze door het maken van een album. “Je wordt gewoon gepusht. Je krijgt feedback en wordt technisch en artistiek beoordeeld door praktijkkenners.”

Ups en downs
Net als ieder mens heeft ook Yorlenie ups en downs. Daarnaast heeft al het goede en slechte in haar leven haar gemaakt tot wie ze vandaag is. Dit heeft invloed gehad op haar muziek, met name haar teksten. Ze schrijft vanuit haar eigen levenservaringen en denkt dat iedereen zich wel een beetje in haar muziek kan vinden. Wanneer ze schrijft, gaat ze op het keyboard en de gitaar op zoek naar akkoorden. Hiermee gaat ze dan weer naar haar partner in crime, Jovanny, en samen maken ze er wat van. Een speciale doelgroep heeft ze niet, maar ze denkt dat ze vooral haar leeftijdsgroep aanspreekt.

Podia
Één van de iconische vragen die aan alle artiesten in Cyntuigen wordt gesteld, is of er genoeg podia zijn om te laten zien wat je kunt. Yorlenie vindt dat er te weinig podia in Nederland zijn. Er wordt veel bezuinigd op cultuur en dat is jammer voor al het talent dat er in Nederland is. Ze hoopt dat er meer initiatief zal worden getoond in het openen van poppodia. De gitarist, Jovanny, ziet dit een klein beetje anders: “De podia zijn er wel, maar worden niet goed gepromoot.”

Toekomst
Yorlenie heeft besloten dat dit het jaar is waarin ze uit haar schulp gaat kruipen. Ze probeert zoveel mogelijk organisaties te benaderen en wil dat 2014 het jaar is waarin zoveel mogelijk mensen haar leren kennen. Wat ze wil, is dat haar muziek op de markt komt en ze er genoeg mee kan verdienen om voor haar familie en zichzelf te zorgen. “Je moet er helemaal voor gaan, je moet elke kans pakken die er is!”

Luister elke zondag tussen 15:00 en 16:00 uur naar de huiskamerconcerten van Cyntuigen.

Wil jij de volgende keer live bij de huiskamerconcerten zijn? Zorg dan dat je zondag vóór 14:45 aanwezig bent in de studio van Radio Brasa!

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)