Muziek // Ollie - De Recessie

Gepubliceerd op vrijdag 31 oktober 2014

Op 14 november presenteert rapper Ollie zijn mixtape ‘De Recessie’ tijdens een release party in Raaf (Hillelaan 19, Rotterdam). Radio Brasa mocht dit achtnummerige minialbum alvast beluisteren. Hoe dat beviel, lees je in deze recensie.

Boos en hongerig
Zou je de hoofdpersoon met twee woorden moeten omschrijven na het luisteren, dan zijn dit de twee woorden die als eerst naar voren komen. Hij is boos. Kwaad op de rapscene, de gevestigde orde, over kansen die hij niet kreeg, over geboycot worden. Hongerig is hij ook. Door geldgebrek omdat zijn carrière niet van de grond kwam, maar ook naar erkenning. Ollie is geen onbekende in de Nederlandse hiphopwereld. Toch kent het grote publiek hem niet en kan hij van zijn muziek (nog) niet leven.

Herkenbaar
Het is niet alleen maar wijzen met het vingertje en een pruillip trekken wat Ollie doet. De beste man is volwassen geworden en heeft zijn lessen geleerd. Hij weet dat hij zelf ook kansen heeft laten liggen en zich niet altijd op de juiste dingen heeft gefocust. Herkenbare thema’s als mislukte relaties, teleurstellingen, genaaid worden en verbroken vriendschappen, loonslaaf zijn en keuzes maken komen aan de orde. Een pijnlijk feest der herkenning soms. Altijd met een dikke beat en een gezonde dosis humor. Dat maakt dat je aan deze plaat gek genoeg een goed, positief gevoel overhoudt.

Toekomst
Ollie zegt het in zijn intro zelf: “Vijfendertig, moet eigenlijk nog beginnen/gelukkig heb ik een jonge kop, ik kan nog wat verzinnen….dit is alles of niets”. OK, het ging mis. Met De Recessie gooit Ollie zijn kaarten op tafel, rekent af met zijn verleden en geeft hij zichzelf en zijn rapcarriére een tweede kans. Helemaal op eigen kracht. En ja, dat smaakt zeker naar meer!

Conclusie
Ollie is geen autotune-swagger-skinny jeans rapper. Het is gewoon een man met talent en een verhaal. Nergens voelt dit verhaal nep of gekunsteld. Het is recht toe recht aan, zonder vergezochte metaforen, dure woorden en ingewikkelde rijmschema’s. Wel met soulvolle samples, strakke producties en een hele hoop realness zoals je van (old skool) hiphop mag verwachten.

Favo songs: Saluut, Moss, Groundhog Day.

Meer informatie over de release party vind je hier. Lees hier het interview met Ollie en TheFons.

Anouk Kroepoek

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)