Ondernemen // Live: Privilege met Sheila Sitalsing

Gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2017

Het is weer zo ver: een nieuwe uitzending van Privilege. Het thema van de uitzending is “Media en representatie in een multi-etnische samenleving?!”. De hoofdgast is journalist en columnist Sheila Sitalsing. Het Privilege-duo Marciano en Marianne zal in gesprek gaan met haar. De uitzending begint om 18:00 uur. Tijdens de uitzending zal dit liveblog steeds van updates worden voorzien.

(c) Sheila Sitalsing

19:00
De live-uitzending is afgelopen en daarmee is dit liveblog gesloten. De volgende editie van Privilege is op 17 februari 2017 en vindt plaats in het NN DE Café, met een prachtig zicht op Rotterdam Centraal Station. De gast is Michael Kembel en binnenkort zullen de kaarten verkrijgbaar zijn. Houd hiervoor de website en social media van Radio Brasa in de gaten!

18:58
Wat moet er gebeuren om de journalistieke opleidingen gekleurder te maken, zodat uiteindelijk de redacties kleurrijker worden? Sheila zegt het niet zeker te weten, ze heeft zelf ook geen journalistieke opleiding gevolgd. Er wordt vaak geklaagd dat er geen geld zit in de journalistiek, maar volgens Sheila is het enorm bevredigend om goed nieuws te kunnen brengen.

18:55
Kranten bepalen zelf welke instelling zij nemen en via welke wijze zij het nieuws naar buiten brengen. Vaak zitten krantenartikelen achter een soort paywall, waaruit de vraag rijst: als een gekleurde Nederlander zich al niet in het nieuws herkent, waarom zou hij dan betalen om de krant te lezen? Vaak is het probleem al dat redacties niet weten wat er onder het publiek speelt en hoe zij een betere connectie kunnen maken. Redacties zijn vaak ook niet gekleurd, waardoor inleving überhaupt moeilijk wordt. Volgens Sheila gaat dit de laatste tijd wel iets beter en kunnen redacties zich al wat beter inleven in ‘de ander’.

18:48
Marciano vraagt zich af of er nog wel voldoende onafhankelijke journalistiek bestaat. Sheila brengt daarop in dat de media allemaal een eigen kleur en insteek hebben, maar dat er een heleboel nieuwe initiatieven zijn. Hierbij noemt zij onder andere Vice en De Correspondent. Omid Farzami, de oprichter van BALLINNN’ en gast in het eerste uur, vraagt zich af of het nieuws de juiste persoon wel bereikt, bijvoorbeeld een Turk of een Marokkaan in een grote stad. Sheila geeft aan dat jongeren tegenwoordig wel moeilijker bereikbaar zijn, geen nieuws kijken en geen kranten lezen. Het bereiken van de zogenoemde moeilijke groepen is lastig, maar een online aanwezigheid kan de oplossing zijn.

18:44
Het probleem van de Nederlandse journalistiek zit vooral in de financiering. Er zijn steeds meer gratis nieuwsbronnen beschikbaar, waardoor er minder geld kan worden verworven voor zaken als goede onderzoeksjournalistiek. Marianne oppert een idee waarbij er een aantal kranten wordt gefinancierd. Sheila staat hier niet negatief over, maar geeft daarbij wel aan dat het vooral de regionale journalistiek is die onder de financiële problemen te lijden heeft.

18:41
Sheila is werkzaam als columnist en journalist en wordt gevraagd of zij die profielen kan scheiden. Ze geeft ze aan dat dit nog best lastig is. Er is een verschil tussen zelf je mening en commentaar geven en als ‘doorgeefluik’ fungeren. Daarbij vindt zij dat, sinds ze als columnist werkzaam is, zij continu moet opletten dat zij in haar journalistieke stukken geen eigen mening ventileert. Wel vindt de columnist dat de kwaliteit van de journalistiek vooruit is gegaan.

18:37
Het lijkt lastig te zijn voor gevestigde media om een goede representatie te hebben. Sheila schreef in een column dat een commerciële bedrijf als RTL wel diversiteit kan brengen, terwijl bijvoorbeeld de NPO dat nog steeds niet lukt. Voorbeeld hiervan is Humberto Tan, die wel de verantwoordelijkheid neemt om bepaalde ‘lastige’ onderwerpen aansnijdt. Jörgen Raymann heeft aangegeven dat hij juist alleen wordt gevraagd voor ‘gezellige’ dingen. De vraag is dan hoe het met de beeldvorming in Nederland staat. Sheila geeft aan dat de diversificatie van bijvoorbeeld tafelgasten in grote programma’s kan bijdragen aan de beeldvorming, zodat men ziet dat een kleurling bijvoorbeeld ook iets van politiek weet en misschien niet alleen van eten of hiphop.

18:31
De politiek komt nogmaals ter tafel. Naar Sheila’s mening is het goed dat een partij als DENK of PVV dingen agenderen, maar dat het ook goed is dat er een middenpartij is die het land regeerbaar houden. “Het is goed dat er partijen zijn die ons eraan herinneren dat er ook nog andere denkbeelden in het land zijn. Het is goed dat dit vertegenwoordigd wordt.”

18:25
Er wordt gesproken over de brain drain. Onder meer Surinamers die naar Nederlanders komen om te studeren, lijken niet terug te willen gaan naar het eigen land om daar te werken. Sheila vertelt dat persoonlijke overwegingen in zulke gevallen wel meewegen. Zelf is zij 2 jaar in Suriname gaan wonen met haar gezin, waar zij voor een grote nieuwssite werkte. Hoewel het land kleiner is, vond zij de impact van haar werk wel groter. Wel geeft ze aan dat zij, ondanks dat ze Surinaams is, ze als een ‘Nederlander’ werd gezien. Dit vindt ze minstens zo vervelend als dat ze in Nederlander als allochtoon wordt weggezet. “Wat ik vervelend vindt aan het debat, is dat je overal tussenin zit, je bent continu je loyaliteit aanhet verdedigen,” aldus Sheila.

18:20
Er wordt gesproken over het Zwarte Pieten-debat en welke invloed debatten op de markt hebben. Sheila merkt op dat de markt de samenleving heel erg volgt, waardoor het wel logisch is dat een groot commercieel bedrijf als RTL aanpassingen doet. De rol van de politiek in dergelijke discussies is wel lastiger, met de ene politicus die niets met maatschappelijke veranderingen te maken wil hebben en andere politici die voortvarender zijn. Hierbij wordt gekeken naar het boek dat zij schreef over premier Mark Rutte.

18:15
Sheila heeft niet het idee dat onze vrijheden in Nederland onder druk staan. Ze zegt dat wat in Nederland gaande is, pure emancipatie is. Ze geeft het voorbeeld van vrouwen in de jaren ’70, voor wie de emancipatie ook niet gemakkelijk kwam. Zij meent dat migrantengroepen vooral een gegroeid zelfbewustzijn hebben. Zij denkt dat het nodig is om even hard te botsen, zodat daar iets moois en nieuws uit kan komen.

18:10
Marianne heet het aanwezige publiek welkom en staat stil bij de inauguratie van Donald Trump, die om 18:00 uur plaatsvond in Washington D.C. Sheila Sitalsing zegt dat ze hoopte op een vrouw, maar niet denkt dat er veel zal veranderen. “We moeten het er maar mee doen,” aldus de columnist. Ze bespreekt kort de gevolgen, maar geeft ook aan dat we de macht van de Amerikaanse president niet moeten overschatten. Europa heeft volgens haar de kans om zich te ontworstelen aan de macht van Amerika en zich te ontpoppen tot een zelfstandiger blok.

Auteur

Talitha

(advertentie)