Ondernemen // Live: Privilege met Michael Kembel

Gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2017

Het is tijd voor een nieuwe uitzending van Privilege. Het thema van de uitzending is “How to make money with someone else’s money?” met als hoofdgast Michael Kembel, directeur van een vermogensbeheerder. Het Privilege-duo, Marciano en Marianne, zal met hem in gesprek gaan. De uitzending begint om 18:00 uur. Tijdens de uitzending zal dit liveblog steeds van updates worden voorzien.

(c) Radio Brasa

19:00
De live-uitzending is afgelopen en daarmee is deze editie van Privilege voorbij. De volgende editie vindt plaats op 17 maart in het Rabobank-gebouw in Rotterdam, met als hoofdgast Aruna Vermeulen. De kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar, houd hiervoor de Radio Brasa website en Facebook in de gaten!

18:50
Er werken te weinig vrouwen in de financiële wereld, zegt Michael, maar hij is ook weer niet voor quota. “Er moeten een soort bewegingen ontstaan. Maar dat je met quota gaat werken, dat heeft een negatieve connotatie. Dan ga je mensen aannemen om mensen aan te nemen.” Wel zegt hij zijn ogen niet te sluiten voor arbeidsmarktdiscriminatie. Hij is zich ervan bewust dat wanneer je bijvoorbeeld een Arabisch-klinkende achternaam hebt, het vaak al lastiger wordt bij sollicitaties. Michael geeft aan dat hij niet per se zal selecteren op afkomst en dat hij vooral goede mensen aan wil nemen, maar als er daardoor ook meer diversiteit in het bedrijf komt is dat natuurlijk mooi.

18:45
Michael vertelt dat iedere euro kapitaal die wordt geïnvesteerd, moet worden onderzocht. De financiële markt wordt streng in de gaten gehouden. Als iemand zegt dat zijn kapitaal van de verkoop van onroerend goed komt, zal er een verkoopakte moeten worden overlegd. Dit kan soms voor lastige situaties zorgen, waarin iemand niet de juiste stukken kan overleggen en dat kan voor frustraties zorgen. Het is overbodig te zeggen dat er dan geen zaken worden gedaan, want de AFM kan strict optreden.

18:30
Michael vertelt dat zijn bedrijf nooit zomaar belegt. Ze gaan verder dan alleen het lezen van een jaarverslag, er moet altijd een gesprek worden gevoerd met zowel de CEO en de CFO (financieel directeur). Dit doet hij om zich ervan te verzekeren dat hij weet hoe de verhoudingen binnen het bedrijf liggen. Zo weet hij ook of het bedrijf zelf weet waar het geld blijft. Ook wordt nagegaan waar het vermogen vandaan komt. Momenteel beheert het bedrijf 275 miljoen euro voor zo’n 800 relaties.

18:20
De belangrijkste les die Michael en zijn bedrijf hebben geleerd van de financiële crisis van 2008, is “If it’s too good to be true, it’s not true“. Hij meent dat alles controleerbaar moet zijn en dat beleggers ook gewoon polshoogte moeten kunnen nemen. Het betreft immers hun geld en zij mogen zeer zeker weten wat daarmee gebeurt.

18:10
Een risico van omgaan met zoveel geld, is dat men door hebzucht steeds meer wil hebben. Gezien het feit dat Michael met zijn bedrijf met andermans geld investeringen doet, is het dus wel belangrijk dat daar voorzichtig mee om wordt gegaan. Hij benadrukt hierbij dat er goed toezicht op de zaken van het bedrijf wordt gehouden. Het bedrijf moet ieder kwartaal rapporteren en toezichthouders kunnen ieder moment het bedrijf binnen stappen om een controle uit te voeren.

18:05
Michael Kembel begon zijn carrière in de bankwereld, bij ING. Op den duur besloot hij voor zichzelf te beginnen en startte Antaurus, een hedgefund. Dit is een soort beleggingsfonds. Het enige verschil tussen een regulier fonds en een hedgefund is dat het ook aandelen koopt die dalen, aldus Michael.

Auteur

Talitha

(advertentie)