Radio Brasa // Van Bommel: Surinamers best geïntegreerd in Nederland

Gepubliceerd op zaterdag 23 januari 2016

Onlangs bracht SP-kamerlid Harry van Bommel zijn eerste boek Surinamers In De Polder uit, waarin hij in interviews met bekende Surinamers ingaat op hun komst naar Nederland, hun persoonlijke ervaringen en hun visie op Nederland. Er ontstond een controverse over het gebruik van het woord neger in één van de interviews, wat zelfs leidde tot een boekverbranding op De Dam. Van Bommel ziet het probleem van het gebruik van het woord niet.

“Het betreft een woord dat in de Van Dale is opgenomen. Daarnaast gebruikt niet alleen Prem (Radhakishun, red.), maar ook Frank Creton en Guily Koster het woord meermaals.

Gevraagd naar de impact van het boek, zegt Harry van Bommel dat hij vooral van Surinamers hoort hoe zij aankijken tegen de Decembermoorden. De relatie daarvan met en de betekenis voor de welvaart en het welzijn van Surinamers in de polder bleef onduidelijk.

Volgens Van Bommel zijn Surinamers ten opzichte van andere minderheden het beste geïntegreerd in Nederland en is de beeldvorming van Surinamers in positieve zin veranderd. Voorheen kwamen Surinamers met slechts enkele kledingstukken naar Nederland, maar vandaag de dag behoren Surinamers tot de groep met goede banen. Het SP-kamerlid geeft aan dat het boek voornamelijk te hebben geschreven om de positie van Surinamers Nederlanders te belichten. De vraag is alleen of de ‘gemiddelde’ Surinamer in de polder zich in het boek herkent.

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)