Radio Brasa // Francisco Elson: ''Blinddoek op en kijken waar je terecht komt''

Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2016

Er is maar één Nederlander die kan zeggen dat hij een NBA ring in zijn kast heeft staan. Zijn naam: Francisco Elson, en hij was te gast in Sporting Brasa. We blikten terug op zijn NBA-carriere, blikten vooruit op het NBA All-Star weekend en zijn leven na de NBA.

Elson speelde in totaal negen seizoenen in de NBA, met en voor diverse grote namen. Met Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili won hij in 2007 zijn eerste en enige kampioenschap onder coach Gregg Popovich. Hij was getuige van het rookie seizoen van Carmelo Anthony en Elson speelde onder legendarische coaches als P.J. Carlesimo en Jerry Sloan.

Elson (16) en zijn ploeggenoten met de Larry O’Brien trophy in 2007 (c) Reuters

Blinddoek
Voordat Elson serieus aan de slag ging met een basketbal, had hij uiteraard geen weet wat komen ging. Een doel had hij ook niet. “Ik was alleen groot en snel, minder getalenteerd dan de rest. Het was gewoon een blinddoek op en maar kijken waar het schip uiteindelijk zou stranden, door alleen maar hard te werken.” Het bracht hem een negen jaar durende carrière met prachtige momenten. “Weet je: toen ik eenmaal in de NBA zat, bevatte ik het niet. Het was gewoon doen. Dat besef van ‘wauw’, kwam pas in 2007, vlak na de buzzer en we kampioen waren. Je familie zit op de tribune, duizenden mensen scanderen je naam, je doet een championship shirt aan. Dat is onvergetelijk.”

Dream
Uiteraard had Elson, net als iedereen, zijn persoonlijke favorieten. Niet Michael Jordan of Kobe Bryant waren zijn voorbeelden, maar Scottie Pippen en Hakeem ‘The Dream’ Olajuwon.

‘’Jordan was gewoon super atletisch. Ik wil niets van hem wegnemen, want hij was de beste. De allerbeste. Maar ik had meer met Scottie Pippen. Zo ook met Hakeem Olajuwon. Zijn dream shake is een van de beste moves allertijden.’’

Auteur

Armando

(advertentie)